Fredagen den 13 september 1918

Fräckt rån.

--------------------------

En lantman misshandlad och frånstulen häst och kärra.

--------------------------

I går afton vid halv 11-tiden förövades å landsvägen vid Solsten i Råda socken ett om stor fräckhet vittnande rån.
En hemmason Erik Bengtsson från Snåkered i Landvetters socken var på väg hem, och då han passerade Solsten kommo två män fram mot kärran, satte sig utan vidare upp i denna och medföljde på färden. Då de åkt en bit döko två karlar till upp vid landsvägen och just som man skulle passera dem, överföllo dessa Bengtsson och misshandlade honom. Under tumultet kastades Bengtsson av kärran och föll i landsvägsdiket, där två av våldsmännen ytterligare misshandlade honom,  medan de två andra körde bort med kärran. Först sedan mannen illa misshandlats, avlägsnade sig nidingarna, Den överfallne kunde emellertid taga sig hem till fots, och i dag har saken anmälts för landsfiskal Gädda i Partille.
Spaningarna efter rånarna pågå. Den stulna hästen och kärran ha i natt hittats å Södra Vägen härstädes. Hästen och kärran påträffades där utan körsven av en bonde från Krokslätt, som tog hand om dem och överlämnade dem till polisen i Mälndal.
Efter vad som senare meddelas äro Bengtssons skador av misshandeln icke  allvarliga.

                   

Detta är faktiskt en sann historia om min sambos pappa. Han va över 50 fyllda när han och hans fru Svea fick sitt sista barn, en pojke. Dom hade 3 flickor innan. Erik som pappan hette han va tunnbindare. Och denna artikel hittade vi när vi rensade bland gamla papper. Det va ett urklipp från en dagstidning där dessutom datum fanns med. Jag tycker att detta är en sak att bevara. Dessutom är den skriven på riktig gamelsvenska.