Oviktigt vetande.

Jag har kallat denna sida för oviktigt vetande. Det kan låta konstigt, för inget är egentligen oviktigt. Men sakerna som jag ska berätta om här, är sånt som man kanske inte behöver veta, men som *jag* tycker är kul att läsa om. Så den som inte vill veta av något oviktigt vetande, ni kan gärna bläddra vidare. Om det är med sanningen överenskommande allt som står här, det är upp till var och en. Kul att läsa är det i alla fall enl. min åsikt.
 

Visste du att: ....knölvalen har ett enormt gap. Det är fyra meter brett, stort nog för att kunna svälja en hel bil. Aptiten är också stor. Den kan äta 1 000 kilo mat på ett enda dygn. (TT Spektra)

....Kalle Anka har bytt jobb oftare än de flesta. Han har arbetat som badvakt, hönsfarmare, regnmakare, raketpilot, brandsoldat, ättiksavskummare och mycket mer. (TT Spektra)

....solen är 6 000 grader varm på ytan. Men det är faktiskt ännu hetare mitt inne i jordklotet, som vi lever och bor på. I kärnan som finns långt där nere under våra fötter, är det 7 200 grader varmt. (TT Spektra)

Bara man vill så....51-årige Ashrita Furman är den människa i världen som har fått sitt namn publicerat i Guinness rekordbok flest gånger. Det har blivit sammanlagt 119 gånger och det är inte för inte som Furman har fått smeknamnet "Mr Versatility" - Herr Mångsidighet. Furman har till exempel lyckats med prestationen att knuffa en apelsin 1600 m med näsan på 24 minuter och 36 sekunder, jonglerat 48 minuter under vatten i ett akvarium fyllt med hajar, plockat upp 68 vindruvor med munnen på en minut, bestigit Fuji-berget på kängurustylta och gjort 4 495 djupa knäböjningar på en timme. Den kreativa eldsjälen, som själv menar att hans förmågor enbart beror på en okuvlig tro på att allt är möjligt, räknar också in världsrekordet i...världsrekord.

Ett otroligt rekord. Pladask på magen. Danny Higginbottom från Louisiana träffade vattenytan med hela framsidan av kroppen, ett äkta magplask, när han i januari 2004 satte världsrekord genom att hoppa ut från 8,95 meters höjd och landa i 30 centimeter vatten.

Trampa vatten. Extremsport har uppenbarligen ingen ålder. År 2002 kom den då 87-årige amerikanen George Blair, även kallad Banana George, med i Guinness Book of Records som världens äldste vattenskidåkare - på bara fötter.

På kors och tvärs. I perioden från den 25 december 1969 till den 1 januari 2000 vandrade den amerikanske evangelisten Arthur Blessitt hel 55 524 km genom 303 nationer fördelade på sju kontinenter. Längs hela vägen bar han ett nästan 4 meter långt träkors över axeln.

Gummiarmar. Ved Prakash Sharma från Badala i Indien satte den 23 april 2003 världsrekord i att hoppa hopprep - med sina egna armar som hopprep. Försedd med handklovar hoppade den 46-årige läraren genom sina armar och fick dem över huvudet 27 gånger på bara en minut.

Visste du att.......

...Kolibrin är minst i fågelvärlden. Och inte är det mycket den har i huvudet. Men i förhållande till sin storlek har den ändå störst hjärna i hela fågelriket.

...den första sportgrenen som filmades var boxning. Redan 1894 var Thomas Alva Edison framme med sin kamera när Jack Cushing och Mike Leonard pucklade på varandra i ringen.

...tänker man på loppor när man hör en ukulele så är det inte helt fel. Namnet på instrumentet är hawaiianska och betyder liten hoppande loppa.

...man måste vara kvick i vändningarna när man spelar badminton. Det är världens snabbaste racketsport. Under lag-VM i fjol mättes hastigheten på smashar. Rekordet var en boll som höll 342 km/tim.

tänk gärna på italienaren Italo Marchiony när du slicka i dig en glasstrut. Det var nämligen han som uppfann den. Det hände i New York år 1896, alltså för 110 år sedan.

spindlar spinner när som de använder för att fånga sitt byte. Men inte riktigt alla gör det. Vargspindeln till exempel kör utan nät. Den är snabb och springer ifatt bytet.
 

Frihetsgudinnan.

 Visst är det lite kul att få lite fakta om henne. Hon är ju enorm. Visste du att:
Hennes näsa mäter cirka 1,5 meter,
hennes pekfinger är 2,44 meter och
hela hennes högerarm är 12,8 meter lång.
Om man inkluderar sockeln är hela statyn 93 meter hög.

En lång väg att gå.
Besökarna som vill ta sig ända upp i kronan för att titta på utsikten, får traska 354 trappsteg för att komma dit. Orkar man inte det. kan man stanna på sockeln efter 192 trappsteg.

Kom som du är.
Inskriptionen på sockeln skrevs av Emma Lazarus 1883 som hjälp till insamlingen och lyder: "Ge mig dina trötta. dina fattiga, dina kuvade massor som längtar efter att få andas fritt".

Fregattfrakt.
Statyn stod klar i Frankrike i juli 1884 och ankom till New York i juni 1885. Under frakten delades statyn upp i 350 olika delar som förpackades i 214 packlårar. Det tog fyra månader att montera ihop den igen på sin sockel på Ellis Island.

Djärv ingenjörskonst.
Det franska folket skänkte den magnifika frihetsstatyn till USA som en vänskapsgåva efter det nordamerikanska frihetskriget. Skulptören Frédéric Bartholdi tog hjälp av Gustave Eiffel, Eiffeltornets skapare, som konstruerade järnstommen. Själva statyn är gjord i hamrad kopparplåt och är 46 meter hög. Amerikanerna fick själva stå för sockeln, men finansieringen gick inte som tänkt. Det fick Joseph Pulitzer. mannen bakom Pulitzer-priset, att kritisera det amerikanska folket i sin egen dagstidning "The World", vilket satte fart på pengainsamlingen. Statyn som är både fyr och utsiktstorn invigdes 1886 inför tusentals åskådare. Med åren har statyn kommit att stå för såväl frihet och demokrati som internationell vänskap.Turning Tourso.


Vriden bål.
Turning Torso i Malmö designades av Santiago Calatrava efter en av hans skulpturer vid namn Twisting Torso. Torson invigdes den 27 aug 2005 och är med sina 190 meter Europas andra högsta lägenhetskomplex efter 264 meter höga Triumph-Palace i Moskva. Turning Torso har 54 våningar och är indelad i 9 kuber. Den översta kuben vrider sig medsols 90 grader jämfört med den nedersta. Turning Torso har rönt stor uppmärksamhet världen över och bland annat vunnit Emporis Skyscraper Award med den största marginal sen priset instiftades.Evighets-arbete.


Den katalanska arkitekten Antoni Gaudi föddes 1852 och är känd för sin säregna stil som brukar räknas till art nouveau. Han är mest känd för basilikan La Sagrada Familia som han övertog arbetet med 1884 efter en twist mellan den ursprungliga arkitekten del Villar och kyrkorådet. Gaudi arbetade med projektet i över 40 år och de sista 15 åren av hans liv vigde han helt åt La Sagrada Familia fram till sin död 1926. Arbetet med att få klart basilikan avbröts 1935 på grund av det spanska inbördeskriget och återupptogs inte förrän på 1950-talet, efter andra världskriget. Trots att La Sagrada Familia än idag inte är färdigställt är det Spaniens mest besökta turistmål med över 2 miljoner besökare 2004.Melitta.

1908 bodde det en husmor vid namn Melitta Bentz i Dresden i Tyskland. Som alla andra på den tiden lagade hon kaffe genom att mala ner bönor i en skinnpåse och lägga påsen i kokande vatten. Kaffet var ofta beskt och full av sump vilket irriterade Melitta Bentz. Hon experimenterade därför med att hitta en bättre metod. Med hammare och syl bankade hon hål i en mässingskanna, tog ett blad från sin sons skolhäfte och la det i botten på kannan. Sedan hällde hon i kaffebönor och slog vatten över så att det droppade ned i en kanna under. På så vis uppfann hon pappersfiltret och Melitta la därmed grunden till en av Europas största tillverkare av kaffeapparater och tillbehör.
 


 


Dödad av frusen kyckling.

En iskall dag i mars 1626 körde den engelska filosofen Francis Bacon genom ett snötäckt landskap. Han upptäckte att gräset under hjulspåret fortfarande var fräscht och grönt och tänkte att det kanske var frosten som konserverat gräset. Han funderade om kanske frosten kunde ha samma effekt på kött och tog en färsk kyckling ut i kylan och fyllde den med snö. När han äntligen stod med världens första frusna kyckling i händerna hade han även lyckats bli rejält förkyld. Förkylningen satte sig i lungorna och en månad senare dog den då 65 år gamla Francis Bacon.Visste du att....om sophämtning?

Slottsstädning.
Under medeltiden i Europa levde och arbetade väldigt många människor på slotten. Man hade emellertid en hel del problem med köksavfall och träck. Detta löste man genom att helt enkelt flytta till ett annat slott då stanken blev för illa och kom tillbaka igen när den åter avtog.

Diskande myror.

Sydamerikanska indianer har i många generationer använt vandrarmyror för att rengöra deras disk. "Disken" blev då samtidigt desinficerad av den syra som myrorna utsöndrar.

Råd i huset.

På stenåldern i Skottland var det vanligt att man fyllde hålrummet i ytterväggarna med sitt hushållsavfall. När avfallet ruttnade utvecklade det värme som värmde upp huset.Kvinnor kan.

Kloster som universitet.

På medeltiden var klostren ett av de få platser där kvinnor kunde få formell utbildning och den tyska benediktinnunnan Hildegard av Bingen kunde bestämt mer än Fader vår. Med en osedvanlig begåvning var hon insatt i allt från latin och teologi över musik till naturvetenskap och medicin. Hennes vetenskapliga skrifter är de äldsta som vi känner till som skrivits av en kvinna. Hon är den första som beskrivit nödvändigheten av att koka dricksvatten, motioner och äta sunt.

Datorernas moder.

Augusta Ada Byron beskrev redan 1843 de fundamentala koncepten för en dator och även ett programmeringsspråk. Hon förutsåg även att maskinen skulle gå att använda för att komponera musik och för att skapa grafik.

Biologiska skillnader.

Den amerikanska socialantropologen Ruth Benedict ska ha sagt "Problemet med livet är inte att det inte finns några svar, utan att det finns så många". År 1942 beskrev hon den vetenskapligt grundade rasismen som ett nytt europeiskt fenomen.

En äkta pionjär.

Den legendariska Marie Curie var pionjär på ett flertal områden. Hon var den första kvinnan som fick en doktorsgrad i naturvetenskap och den första kvinna som fick en anställning på det kända universitetet Sorbonne i Paris. Mest känd är hon emellertid för att hon var den första personen som tog emot 2 stycken Nobelpris. Det ena fick hon för upptäckten av det radioaktiva  ämnet radium. Ironiskt nog dog Curie till följd av radioaktiv strålning.

Stark i tron.

Det ryktades om att filosofen och rationalisten Hypathia av Alexandria (370-415) var så stark att hon kunde så tvivel i kristna predikanters tro när de utan framgång försökte att omvända henne. Hon vägrade också att gifta sig och hävdade att hon redan var gift med sanningen.

Ett liv i männens värld.

Den amerikanska matematikern Grace Hopper gjorde sig känd både bland militärer och i datorvärlden. Hon utvecklade den första kompileraren "A-O" och beskrev den första dator-"buggen"- en mal som satt fast på ett av datorns reläer. Det är hennes arbete som ligger till grund för progrmmeringsspråket Cobol. Men mer än 50 år i den amerikanska flottan blev hon den första kvinnan som fick titeln konteramiral. 1996 namngavs jagaren USS Hopper efter henne.

Snabbare än ljudet.

Piloten Jacqueline Cochran flög som den första kvinna ett bombflyg över Atlanten och var även den första kvinna som flög snabbare än ljudet. Hon är mest berömd för att ha skapat flygdivisionen Women´s Air Force Service Pilots i England  under andra världskriget.

Ambitiös student.

Alla nyfödda barn bedöms med poäng på Apgarskalan - en enkel, men livsviktig värdering av barnets tillstånd som har räddat tusentals liv. Systemet skapades 1952 av medicinstuderande Virginia Apgar - under en lunch på Columbia University Hospital.

Kvinnor i rymden.

Den ryska astronauten Valentina Tereshkova var den första kvinna i rymden. Hon flög med Vostok 6 den 16 juni 1963 . Först 20 år senare blev astrofysikern Sally Ride den första amerikanska kvinnan i rymden som medlem i besättningen på rymdfärjan Challenger.

Kvinnor på toppen.

Det fanns en tid då kvinnor kallades för det svaga könet. De låg långt efter männen i alla sportgrenar? om de fick delta. Många experter menar nu istället att kvinnor kan komma mycket nära männens resultat och framförallt i uthållighetssporter. När Mary Lepper 1963 fick sitt officiella världsrekord noterat i maraton för kvinnor var tiden 3,37,04 - nästan hälften så dåligt som dåtidens snabbaste man. När Paula Radcliffe i april 2003 satte nytt rekord, minskade hon männen försprång till att bara varar 10,30 minuter.

Torpedo-stjärnor

Den kända Hollywood-stjärnan Hedy Lamarr (1914-2000) uppfann tillsammans med kompositören George Antheil "Spread Spektrum"-tekniken som de fick patent för 1942. Tekniken var ursprungligen tänkt för att säkra fjärrstyrningssignalen för torpeder och användes mellan 1941--60 av militären för att dölja kommunikation. I dag utgör tekniken grunde i all trådlös kommunikation och går i korthet ut på att göra kommunikationen mindre påverkbar av störningar. Tyvärr gick deras patent ut 1959.Visste du detta om jordgubbar........?

Bort med klorna.
Stora röda, söta jordgubbar är sig essensen av sommar, men det tycker tyvärr även fåglarna. Ett nät som läggs ut över jordgubbarna är ett ganska effektivt och enkelt sätt att klara av problemet på. Välj ett finmaskigt nät så fåglarna inte fastnar.

Kvinnor och jordgubbar.

Under flera århundraden gned kvinnor in sina bröst med krossade jordgubbar? I hopp om att det skulle göra dem större.

Rena bär är sunda bär.
I fuktigt väder blir jordgubbsplantor lätt angripna av mögel. Är skadan skedd ska du ta bort angripna bär, så sjukdomen inte sprider sig. Lägg även halm mellan raderna och under plantorna, så jord och regnvatten inte stänker upp på bären.

När skörden är slut.
När årets jordgubbsskörd är över ska du klippa bort gamla blad, så det är cirka 10 cm långa stjälkar med nya blad- och rothalsar kvar. Ta sedan bort och bränn halmen, bladen och allt annat avfall från växterna. Därmed sänker du risken för att sjukdomar och skadedjur sprider sig.

Vitaminer.
A

Redan de gamla egyptierna visste att du fick bättre mörkerseende av att äta oxlever. Först år 1912 upptäckte vetenskapsmannen Hopkins retinol. Eftersom det var den första vitaminen som blev isolerad, kallades den för vitamin A.

B

1849 beskrev den engelska läkaren Addisson att människor som drabbats av anemi, idag även kallat blodbrist, kunde överleva ifall de åt ett halvt kilo rå lever om dagen. Hemligheten var vitamin B12 men den upptäcktes först år 1948.

C

Albert Szent-Gyorgyi isolerade omkring år 1930 en substans från binjurebarken från oxar. Substansen kallade han för askorbinsyra, vilket betyder "syran som förhindrar skörbjugg". Albert Szent-Gyorgyi hade upptäckt C-vitamin och fick år 1937 Nobelpriset för sin upptäckt.

Mat med C-vitamin.

Grapefruktdieten och Hollywooddieten har funnits sedan 1930-talet,. Man trodde att grapefrukten innehöll ett speciellt fett fröbrännande enzym. Där för har det dykt upp en lång rad varianter av bantningskurer som baserar sig på grapefrukten som huvudingrediens. Sanningen är emellertid att grapefrukten inte alls innehåller någon magisk fettreducerande enzym. Den innehåller istället mängder med C-vitamin, vilket hjälper till att sänka din kolesterolhalt.

Det höga C.

Ett högt intag av C-vitamin är viktigt för en rad saker i kroppen. C-vitamin hjälper mot infektioner, förebygger cancer och hjälper till att sänka kolesterolhalten. vitaminen hjälper produktionen av adrenalin och håller tandköttet friskt. Eftersom kroppen inte själv kan tillverka C-vitamin, är det nödvändigt att få den genom maten. Ät citroner, lime, grapefrukt och apelsiner, som passar till kötträtter, desserter, fisk och marmelad. Använd både saften och skalen och gärna i riklig mängd. Allt som kroppen inte behöver försvinner av sig självt.Världens första kylskåp.

Redan 200 f.Kr lät den första kinesiska kejsaren bygga ett slags kylskåp. Det bestod av ett 15 meter djupt schakt fodrat med terrakottaringar.

Första konservöppnaren.

De första konservöppnarna började säljas på 1830-talet. De var gigantiska och fanns därför enbart i affärerna. Kunderna fick öppna sina konserver i affärerna och sedan transportera den öppnade burken hem.

Första tallriken.

Första gången i modern tid som man använde tallrikar att äta på var 1530 vid bröllopet mellan Frans den Första och Eleonora av Österrike. Romarna använde tallrikar, men efter romarrikets fall hade denna sed glömts bort.

Sandslott.

Världens högsta sandslott byggdes 2003 vid Falmouth, Maine, i USA. Flera hundra frivilliga arbetade i nästan en hel månad och använde 450 ton sand, innan det 8,91 meter höga sandslottet stod färdig den 30 juni.

Plask!

För 50 år sedan utgav Röda Korset en broschyr, där det framgick att man kan dö av kramp om man äter precis innan man badar. Påståendet är självklart inte sant.

Den ultimata rysaren.

Om du vill uppleva adrenalinkickar på semestern har staten New Jersey ett svårtoppat erbjudande. I Six Flags Great Adventure Park, endast en timmes körning från Philadelphia, finns världens både högsta och snabbaste rutschbana med det klingande namnet Kingda Ka. Fyra passagerarvagnar med dubbla lås accelererar upp till 206 km/t på bara 3,5 sekunder, medan de rör sig vertikalt mot toppen på 139 m. Härifrån går det rakt ner i 90 graders vinkel i en snabb spiral. Hela turen tar 50,6 sekunder - det är garanterat ruskigt.

En explosiv uppfinning???

Det var en stor nyhet när fransmannen Louis Reárd presenterade juli 1946 den första bikinin. Men Tidningen Modern Girl tyckte att det inte var nödvändigt att diskutera nya badmodet - det var ju ändå helt otänkbart "att fina och anständiga flickor skulle bära denna tingest". I det katolska Sydeuropa blev bikinin bojkottad och det fanns de som krävde att det skulle vara förbjudet att visa den på film. Under 50-och 60-talet gick den förargliga lilla saken dock till slut sitt segertåg hand i hand med charterindustrins utveckling.
 

Gräsmattans fiende.

Det finns över 400 arter av maskrosor. Det är vackert när de gula blommorna blommar. Men om de inte bekämpas sprider de sig mycket lätt när de står i frö. Det är dock ganska lätta att bekämpa även utan kemiska preparat. Ta bort själva blomman och häll lite vanligt salt ner i stängeln. Efter några dagar är maskrosen död.


Lite bonus:

Visste du att, 1 timmes motion i veckan sänker ditt blodtryck
Visste du att, du kan köpa stringtrosor med diamanter för 300.000 kr.
Visste du att, Bosch har tillverkat en borrmaskin för kvinnor.
  

Visste du att...... har dokumenterat detta