Allhelgona dagen Den sista veckohelgen i oktober eller den första i november är det Allhelgonahelg. Lördagen kallas Allhelgonadagen eller Alla helgons dag, söndagen är Alla själars dag. Alla helgons dag är en mycket gammal tradition. Man började fira den för att den kristna kyrkan hade så många helgon. Tidigare hade man firat varje helgon för sig på olika dagar. Men på 800-talet blev helgonen för många. Därför bestämde man att det skulle finnas en dag för alla helgon.
Vid nittonhundratalets mitt, växte seden med ljusen på gravarna fram - med inspiration hämtad från de katolska medelhavsländerna. Och till slut återinfördes dagen i och med helgdagsreformen 1953. Dagen blev kallad alla helgons dag och den firas den första lördagen i november och dess betydelse som ett uppskattat avbrott i höstmörkret bara växer och växer. Den gamla allhelgonadagen ligger kvar den 1 november, dock utan helgdagsstatus.
Traditionen att fira Halloween kom till USA med irländska invandrare på 1840-talet. Halloweens ursprung kan spåras i den uråldriga förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som firades 31 oktober som en markering att sommaren var slut och vintern började. Samhain betraktades som en gränsöverskridande natt då de döda antogs återvända till jorden. Därför tändes eldar för att vägleda dem och skrämma bort häxor, som ansågs vara särskilt aktiva denna natt. Även olik naturväsen, som till exempel älvor, menades vara i farten. För att blidka alla sorters väsen som var ute denna natt satte man ut mat och dryck till dem.
Du kan läsa mer:
Nordiska museet |